Plagiatul

Detectarea plagiatului in lucrarea de licenta

Plagiatul este un lucru pe care mulți studenți îl înțeleg greu și adesea simt că nu au făcut nimic rău, în mod intenționat, atunci când îl comit. Plagiatul este actul de a folosi scrisul, vorbirea, gândurile sau imaginile unei alte persoane fără a le atribui drept proprietarul legitim al muncii lor. În esență, plagiatul este un act de furt intelectual sau fraudă. Atunci când utilizează cuvintele autorului sau ale vorbitorului, studentii trebuie să le atribuie drept sursa originală de informații. Dacă un stundet, redactor, autor sau scriitor nu reușește să facă acest lucru, comite plagiat.

Dicționarul Oxford definește cuvântul „plagiat” ca „practica de a lua munca sau ideile altcuiva și de a le transmite ca fiind proprii”. Prin urmare, actul de plagiat nu se limitează la copierea cuvintelor unei persoane și include proprietatea intelectuală în sensul ei mult mai larg. Aproape în fiecare zi auzim de muzicieni, jurnaliști, artiști și chiar oameni de știință care susțin că munca, ideile sau conceptele lor au fost furate de o altă persoană.

De ce plagiază studentii? Înainte de a aborda această problemă sensibilă, este foarte important să se facă o distincție clară în ceea ce privește două forme de plagiat: plagiat intenționat vs. neintenționat sau accidental. Primul este o încercare rușinoasă și calculată de a înșela, în timp ce acesta din urmă nu este neapărat rău intenționat, dar este considerat în continuare o încălcare a integrității academice.

Plagiat intenționat: Acesta este actul deliberat de a înșela prin copierea cu bună știință din alte surse, fără a acorda niciun credit autorului original. Plagiatul intenționat include: Copierea / lipirea textului din surse de Internet, în principal Wikipedia, articole din jurnale sau alte site-uri web de tip enciclopedie și prezentarea textului respectiv ca fiind propriu. Cereți unui prieten, unei rude sau unui coleg de cameră să vă scrie lucrarea. Plătiți pe cineva să vă scrie propria lucrare. Cumpărarea unui eseu scris anterior sau a unei lucrari de licenta de pe site-ul fabricilor de lucrari de licenta. Retrimiterea unei lucrări pe care ați scris-o pentr un alt curs sau dintr-un semestru anterior.

Plagiat accidental: un student poate plagia din greșeală ca urmare a abilităților sale scăzute de scriere și cercetare, a concepțiilor greșite despre ceea ce constituie plagiat sau a factorilor culturali. Motivele plagiatului neintenționat includ: Lipsa abilităților de bază de scriere, cum ar fi rezumarea și rezumarea surselor externe. Confuzie cu privire la regulile de citare, cum ar fi citările în text, notele de subsol, bibliografia … etc. Abilități slabe de a lua notițe, ceea ce duce la incapacitatea elevului de a face diferența între propria sa scriere și sursele externe care au fost consultate în timpul procesului de cercetare. Lipsa abilităților de bibliotecă și cercetare. Majoritatea studenilor nu sunt familiarizați cu conceptul de proprietate intelectuală. Uneori studentii pot vedea ideea de a folosi cuvintele, ideile sau conceptele cuiva ca o formă de lingușire.

Fie că un student plagiază intenționat sau accidental, consecințele pot fi foarte grave și pot varia de la eșecul, repetarea anului, imposibilitatea de a mai sustine lucrarea de licenta sau chiar exmatricularea. Studenții care își fixeaza ideea de a-și înșela profesorii cu eseurile și lucrările finale, trebuie să-și dea seama că viitorul și reputația lor sunt în joc. Cei care nu sunt clari despre ceea ce constituie plagiatul și regulile citării surselor trebuie să vorbească cu profesorii lor. Bibliotecile sunt resurse excelente de luat în considerare. Bibliotecarii sunt experți în cercetarea academică și sunt instruiți în a ajuta studenții să găsească surse fiabile și să integreze în mod eficient aceste surse în lucrarea lor.